MiG-KiT

uitreiking Discovery Cup aan Blauwe Ster in Monnickendam
afspraak op 't Prisma in Purmerend

Taal van techniek

De taal van techniek lijkt in eerste instantie niet te passen bij de taal van poëzie en muziek. Het is een meer praktische taal. Toch heeft wetenschap & techniek al jaren mijn interesse. Het is de taal van onderzoekend en ontwerpend leren. Als directeur van basisschool Trifolium heb ik hier jaren op gefocust. Zo werd Trifolium een vindplaatsschool voor wetenschap & techniek.

Manuele Intelligentie Groep

In die periode, in 2007, ontstond de werkgroep MIG, de Manuele Intelligentie Groep. Hierin komen sinds die tijd vertegenwoordigers van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en bedrijfsleven bijeen om bij te dragen aan de herwaardering van de technische intelligentie. 

Bloei

De Manuele Intelligentie Groep bloeit en groeit. Er zijn inmiddels 38 basisscholen als lid bij betrokken, alsmede vier scholen voor voortgezet onderwijs, vier schoolbesturen en vijftien bedrijven. Ik ben als operationeel teamlid nog steeds actief betrokken bij schoolbezoeken, netwerken en organiseren. Scholen die lid worden, krijgen de leskist MiG-KiT - voor leerlingen van groep 3 t/m 8 - en het jaarlijkse programma voor leerlingen van groep 7 en 8.

Bedrijfsbezoeken

Wij organiseren jaarlijks bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. Zo'n 900 leerlingen gaan dan in kleine groepjes naar 70 bedrijven. Bizzliners van EBS zorgen voor het vervoer van school naar bedrijf. De leerlingen nemen interviewvragen mee en maken foto's of filmpjes, zodat zij op school later een beeldverslag kunnen maken.

Discovery Cup

Na de ronde bedrijfsbezoeken in het voorjaar start de wedstrijd om onze wisseltrofee de Discovery Cup. Scholen leveren powerpointpresentaties en/of filmpjes aan. Een jury van kerngroepleden van MIG wijst de winnaar aan. Begin juni wordt de Cup uitgereikt aan de winnende school. De wisseltrofee is momenteel bij oec basisschool De Blauwe Ster in Monnickendam.

Promotie Event Techniek (PET)

Wij organiseren jaarlijks een grote techniekbeurs voor leerlingen van groep 6. Er komen ruim 900 leerlingen van 30 basisscholen uit de regio Waterland. Bij 25 stands kunnen zij de zeven werelden van techniek ontdekken. Er is van alles te doen, van metselen tot taart-design, van robotica tot forensisch onderzoek, van Aikido tot bruggen bouwen, van houtbewerking tot chemische proefjes. Zelf ben ik een van de projectleiders van dit event. Het PET-event van juni 2020 moest helaas geannuleerd worden vanwege de coronacrisis. Wij hopen eind 2021 deze techniekbeurs weer te kunnen organiseren.

Presentaties

Regelmatig verzorgen collega Ans Gerritsen en ik presentaties en workshops om het project MiG-KiT onder de aandacht te brengen. Dat gebeurde o.a. in NEMO en bij de Techniekpact-conferentie. In april 2018 en 2019 stonden we op de Techniek-Uitmarkt in Alkmaar. Voor de PET-events regelen wij de presentaties voor de leerkrachten, bestuurders en politici die het event bezoeken en/of financieren.

Promofilm

MIG heeft een echte promo-film uitgebracht. Het filmpje is onderaan deze pagina te zien. Meer info over MIG: www.migkit.nl 

Lintje

Op 26 april 2021 hebben collega Ans Gerritsen en ik een koninklijke onderscheiding gekregen voor onze jarenlange inzet voor MIG. 

MiG-the-Movie