Byzantijns zingen

concert in de Abdij van Egmond

Slavische koormuziek

Al acht jaar zingen wij met veel plezier in het Hoorns Byzantijns koor INDRIK. Frans als tenor, ik als alt. Sinds aug. '17 ben ik voorzitter van Indrik. Het koor zingt liederen uit de Slavische kerktraditie en Russische volksliederen, a capella en 4- tot 8-stemmig. Een hele uitdaging dus! 
 
Eenhoorn
De naam Indrik betekent eenhoorn. De eenhoorn is een oud symbool voor Christus. Ook komt de eenhoorn voor in het wapen van Hoorn.
 
Dirigent
Onze dirigent is Sergé Latychev. Hij benadrukt het belang van een unisono koorklank. De intentie van de film 'As it is heaven' komt hier dichtbij.
 
Drie Tulpen
De koorleden studeren thuis de muziek in met behulp van mp-3- en mus-bestanden. De afstemming vindt plaats tijdens de wekelijkse repetities. Deze worden meestal gehouden in 'De Drie Tulpen', het pastoraal centrum van de Koepelkerk in Hoorn, een prachtige neogothische kerk vlakbij het Hoornse Hop. Sinds augustus 2020 zingt Indrik tijdelijk in de kerk, zodat er meer ruimte is om onderling afstand te houden.

 

Nieuwe leden

Indrik heeft momenteel 26 leden. Er is altijd plaats voor nieuwe zangers. Meer informatie: www.indrik.nl 

Komende concerten / uitvoeringen

Voor 2021 zijn nog geen concerten gepland i.v.m. de coronacrisis. Wel bereiden we ons voor op een vesper met de Martinus Cantorij in maart 2022. Hiervoor studeren we o.a. het Bogoroditse Devo (Ave Maria) van Rachmaninov in. Wij zullen dit samen met de Cantorij uitvoeren.

Koorprojecten

Regelmatig zijn er ook projecten, waaraan projectleden kunnen meedoen. Indrik werkt hierbij samen met zusterkoor Bjerjozka. In 2020 was er een project rond de Liturgia Domestica van Alexander Gretsjaninov. Hieraan werkte ook het Noordhollands Byzantijns Mannenkoor mee.

Concertreis

Er zijn plannen om in 2022 mee te doen aan een internationaal korenfestival. Exacte data zijn nog niet bekend. Al eerder heeft Indrik in het buitenland gezongen. De eerste gezamenlijke buitenlandse reis van Indrik & Bjerjozka vond plaats in het najaar van 2018. Een korenuitwisseling met het koor Cappella uit Poznan werd toen voortgezet in Polen. Indrik en Bjerjozka waren in Poznan van 20-24 september 2018. Wij gaven o.a. concerten in twee lycea en in een katholieke kerk. Op 29 april waren Indrik & Bjerjozka met het Poolse koor Cappella in de Blije Mare in Alkmaar. Op 1 mei werd hetzelfde concertprogramma uitgevoerd in de Grote Kerk in Schagen.                                                                                            

Koorkleding

Ons koor zingt regelmatig in kerkdiensten. Ook worden elk jaar een aantal concerten gegeven. Tijdens een paasconcert in de Abdijkerk van Egmond-Binnen hebben wij voor het eerst de nieuwe, donkerblauwe koorkleding gedragen. De vrouwen dragen een lange, blauwe jurk. De mannen hebben een blauwe vlinderdas en pochet.

Foto's en poster

De nieuwe koorkleding is te zien op de foto hieronder. Scroll verder, dan verschijnen twee concertfoto's. Op de foto in de Oosterkerk in Hoorn dragen sopranen en alten de platoks die gedragen worden bij het zingen van volksliederen. Daaronder staat de poster van de projectconcerten in 2020. 

Home-video

In de coronatijd van 2020 heeft Indrik ook niet stil gezeten. Zo is er in juli een home-video gemaakt in samenwerking met koorleden van Bjerjozka. Het gebedslied Tebe Pojem van Dimitri Bortnjanski is in de huizen van 14 zangers opgenomen. De andere koorleden zijn in de video aanwezig d.m.v. foto's van recente concerten. In voorjaar 2021 is er een samenwerking ontstaan met een jongerenkoor uit Sint-Petersburg, waarmee wij een gezamenlijke home-video maken met het volkslied Karavany.

 

 

 

 

 

 

concert in Koepelkerk, Hoorn
concert in Oosterkerk, Hoorn (foto: Dime Spijkerman)
drie Slavische koren bij uitvoering Liturgia Domestica in Alkmaar (foto: Marijke Soeting)
Home-video Tebe Pojem
Home-video, gemaakt in coronatijd