Byzantijns zingen

concert in de Abdij van Egmond

Slavische koormuziek

Al zeven jaar zingen wij met veel plezier in het Hoorns Byzantijns koor INDRIK. Frans als tenor, ik als alt. Sinds aug. '17 ben ik voorzitter van Indrik. Het koor zingt liederen uit de Slavische kerktraditie en Russische volksliederen, a capella en 4- tot 8-stemmig. Een hele uitdaging dus! 
 
Eenhoorn
De naam Indrik betekent eenhoorn. De eenhoorn is een oud symbool voor Christus. Ook komt de eenhoorn voor in het wapen van Hoorn.
 
Dirigent
Onze dirigent is Serge Latychev. Hij benadrukt het belang van een unisono koorklank. De intentie van de film 'As it is heaven' komt hier dichtbij.
 
Drie Tulpen
De koorleden studeren thuis de muziek in met behulp van mp-3- en mus-bestanden. De afstemming vindt plaats tijdens de wekelijkse repetities. Deze worden gehouden in 'De Drie Tulpen', het pastoraal centrum van de Koepelkerk in Hoorn, een prachtige neogothische kerk vlakbij het Hoornse Hop. 

Nieuwe leden

Indrik heeft momenteel 26 leden. Er is altijd plaats voor nieuwe zangers. Meer informatie: www.indrik.nl 

Komende concerten / uitvoeringen

Momenteel zijn er geen concerten gepland i.v.m. de coronacrisis. Indrik blijft zich echter actief bezig houden met het instuderen van nieuwe muziek voor komende uitvoeringen. De afspraken hierover worden gemaakt in wekelijkse Zoom-ontmoetingen en nieuwsbrieven. Ook krijgen de koorleden online privéles van onze dirigent via Skype of Zoom. 

Koorprojecten

Regelmatig zijn er ook projecten, waaraan projectleden kunnen meedoen. Indrik werkt hierbij samen met zusterkoor Bjerjozka. Tot 15 maart heeft Indrik zich geconcentreerd op de Liturgia Domestica van Alexander Gretsjaninov. Hieraan werkte ook het Noordhollands Byzantijns Mannenkoor mee.

Concertreis

Er zijn momenteel plannen om in maart 2021 mee te doen aan het korenfestival in Grodno, Wit-Rusland. Exacte data zijn nog niet bekend. Al eerder heeft Indrik in het buitenland gezongen. De eerste gezamenlijke buitenlandse reis van Indrik & Bjerjozka vond plaats in het najaar van 2018. De korenuitwisseling met het koor Cappella werd namelijk voortgezet in Polen. Indrik en Bjerjozka waren in Poznan van 20-24 september 2018. Wij gaven o.a. concerten in twee lycea en in een katholieke kerk. Op 29 april waren Indrik & Bjerjozka met het Poolse koor Cappella in de Blije Mare in Alkmaar. Op 1 mei werd hetzelfde concertprogramma uitgevoerd in de Grote Kerk in Schagen.                                                                                            

Koorkleding

Ons koor zingt regelmatig in kerkdiensten. Ook worden elk jaar een aantal concerten gegeven. Op 7 april 2019 hebben Indrik & Bjerjozka een paasconcert gegeven in de Abdijkerk van Egmond-Binnen, waarbij voor het eerst de nieuwe, donkerblauwe koorkleding werd gedragen.

Foto's en poster

De nieuwe koorkleding is te zien op de foto hieronder. Scroll verder, dan verschijnen twee concertfoto's. Op de foto in de Oosterkerk in Hoorn dragen sopranen en alten de platoks die gedragen worden bij het zingen van volksliederen. Daaronder staat de poster van de projectconcerten in begin 2020. Hartelijk welkom bij een van die concerten!

 

 

 

 

 

 

concert in Koepelkerk, Hoorn
concert in Oosterkerk, Hoorn (foto: Dime Spijkerman)
drie Slavische koren bij uitvoering Liturgia Domestica in Alkmaar (foto: Marijke Soeting)