Schrijven en dichten

Van jongs af aan

Schrijven en dichten had van jongs af aan mijn grote interesse. Als kind schreef ik al verhalen, die uitgetypt en ingebonden werden door mijn broer. Bij allerlei gelegenheden maakte ik gedichten. Als volwassene bleef schrijven en dichten in allerlei vormen 'mijn ding': in het onderwijs en in vrijwilligerswerk.

Met het schrijven van boeken begon ik zo'n twintig jaar geleden. Inmiddels heb ik mijn bronzen jubileum als schrijver achter de rug met een breed palet aan uitgaven: proza, poëzie, liederen en kinderboeken. Tien titels in totaal.

Engelse vertaling

Inmiddels is een van mijn boeken in het Engels vertaald. In februari 2019 is namelijk de vertaling van mijn kinderboek In rep en roer voor Rembrandt uitgekomen. De titel is Race for Rembrandt. Gelijktijdig is de tweede druk van de Nederlandse editie beschikbaar gekomen. Beide boeken zijn geïllustreerd door Akkelien Zijlstra, die zich hiervoor uitgebreid verdiept heeft in het dagelijks leven in de Gouden Eeuw.

Inkijkexemplaar In rep en roer voor Rembrandt, 2e druk: https://kaleida.nl/boek/rep-en-roer-voor-rembrandt

Inkijkexemplaar Race for Rembrandthttps://kaleida.nl/boek/race-rembrandt?ean=9789402187519 

Rijksmuseum en Rembrandthuis

De Nederlandse en de Engelse editie van dit boek worden ook verkocht in de museumwinkels van het Rijksmuseum en het Rembrandthuis.

Gave gaven

In 2004 verscheen mijn eerste boek 'Gedenkstenen'. In het voorjaar van 2017 is mijn tiende boek uitgegeven. De presentatie van Gave gaven was op 25 mei tijdens de conferentie van de CWN in Delden. De tweede druk is al in oktober uitgekomen. Meer informatie over dit boek vind je onderaan deze pagina. Bij Gave Gaven is sinds augustus 2018 een gratis werkboekje voor gespreksgroepen en bijbelkringen beschikbaar. 

Prentenboeken

Ook voor een jongere doelgroep schrijf ik graag. Mijn eerste prentenboek voor 4-7 jarigen verscheen in december 2015. Het verhaal vertelt waarom lieveheersbeestjes zeven stippen hebben. Ook gaat het over anders en uniek zijn.

Tweede kinderboek

In februari 2017 verscheen mijn tweede prentenboek: Finn in de vis.Het verhaal: Finn is een heel gevoelig jongetje met heftige emoties. In de buik van een wondervis leert hij beter omgaan met zijn bijzondere aanleg. Hij wordt de lieve Finn die hij is... en hij mag altijd terugkomen bij de vis om weer rustig te worden.

Derde kinderboek, In rep en roer voor Rembrandt

Schrijven en onderwijs kwamen heel dicht bij elkaar, toen in mei 2016 mijn kinderboek In rep en roer voor Rembrandt gepresenteerd werd in basisschool Trifolium. Met de twee hoofdpersonen Maïta en Alessa ging ik op de foto na de presentatie. De tweede druk verscheen in 2019. De aanschaf van deze fraai geïllustreerde editie wordt door NBD-Biblion aanbevolen aan alle openbare bibliotheken.

Dichtbundel

Veel gedichten maakte ik in de loop der jaren, maar mijn eerste complete dichtbundel Kleinbeeld zonder Camera kwam pas uit in juni 2016. De overhandiging van het eerste exemplaar vond plaats in de galerietuin Overweerse Polderdijk in Purmerend.

Eerste boek, Gedenkstenen

Het schrijven van mijn eerste boek begon zo'n 20 jaar geleden, toen ik besloot iets van mijn ontdekkingstocht op het pad van het christelijk geloof te delen. Mijn debuut 'Gedenkstenen' werd daarmee een persoonlijk boek.

Tweede boek, Kleuren van Verwondering

Op 'Gedenkstenen' kwamen veel reacties in de trant van 'Dat heb ik niet meegemaakt, maar wel iets anders...' Die bijzondere ervaringen van mijn vertellers vatte ik samen in columns en ik maakte er passende gedichten bij. Zo ontstond het boek 'Kleuren van verwondering', met een verhaal en gedicht voor elke week van het jaar. Geschikt voor persoonlijke meditatie en vergaderopeningen bleek het te zijn.

Liedbundels

Vervolgens maakte ik een periode lang nieuwe christelijke liederen. Eerst waren die gebaseerd op melodieën uit de rijke Europese traditie. Een voorkeur ontwikkelde ik daarbij voor de golvende melodielijn van Zweedse en Anglicaanse hymnes. Geleidelijk begon ik ook zelf te componeren. Zo ontstonden de liedbundels 'Dichter bij Gods muziek' (2009) en 'Geboren om te zingen' (2011). In totaal 250 christelijke liederen.

DVD-opname

Zeven liederen uit 'Geboren om te zingen' zijn in juni 2014 op DVD opgenomen. Een projectkoor heeft deze liederen ingestudeerd t.b.v. een IKON-radiouitzending over de liedbundel. Originele koorzettingen bij de liederen zijn hiervoor gemaakt door dirigente Eva Kors. Het IKON-interview is ook te vinden in het menu van mijn website.

Biografisch werk

Toen een vriendin mij vroeg haar biografie te schrijven, kwam er een nieuwe fase in mijn auteurswerk. Ik beschreef haar leven in cirkels van donker naar licht. De zwarte cirkel staat hierbij voor haar vroege jeugd, die zij doorbracht in een jappenkamp. De witte cirkel symboliseert het nieuwe leven dat zij ontdekt heeft in de sacrale dans. Deze biografie heeft als titel meegekregen 'Bevrijd door dans'. Dit boek spreekt vooral mensen aan, die een diep trauma uit hun jeugd meedragen.

Interviews

Voor het biografisch werk neem ik in een langere periode interviews af van de betrokkene en werk die uit in hoofdstukken. De inhoud wordt uiteraard afgestemd met de opdrachtgever. Momenteel werk ik in opdracht van een nieuwe Nederlander aan de biografie 'De reis van mijn leven'.

Gave gaven

Dit boek schreef ik op verzoek van het bestuur van de CWN. Het geeft praktische uitleg over de gaven en vrucht van de Geest en is dus een echt pinksterboek. Het is in eerste instantie geschreven voor tieners en jongvolwassenen, maar ieder die jong van geest is en op zoek naar meer van Gods Geest zal zich ook aangesproken voelen. Van dit boek kwam binnen het halfjaar een tweede druk uit. Inmiddels heb ik ook een werkboekje bij Gave Gaven geschreven, bestemd voor gespreksgroepen, bijbelkringen en gebedsgroepen.

Tien boeken - en een Engelse vertaling - op een rij

2004 - Gedenkstenen, uitg. Ekklesia

2006 - Kleuren van verwondering, uitg. Ekklesia

2009 - Dichter bij Gods muziek, uitg. Ekklesia

2011 - Geboren om te zingen, uitg. Boekencentrum

2012 - Bevrijd door dans, uitg. Boekscout

2015 - Liam, 't lieve lieveheersbeestje, uitg. Jongboek

2016 - In rep en roer voor Rembrandt, uitg. BraveNewBooks / 2e druk: 2019

2016 - Kleinbeeld zonder camera, uitg. BraveNewBooks

2017 - Finn in de vis, uitg. Jongboek

2017 - Gave gaven, uitg. Ekklesia / Vuur

2019 - Race for Rembrandt - vertaling van In rep en roer voor Rembrandt - uitg. BraveNewBooks 

Illustraties

Bijzonder is het, dat zeven van mijn boeken geïllustreerd zijn door Lilly Scheffer. Zij voelt als geen ander de intentie van hoofdstukken, gedichten en liederen aan. Haar indrukken geeft zij weer in treffende beelden. Een voorbeeld uit Bevrijd door dans ziet u hieronder. Mijn illustratrice voor In rep en roer voor Rembrandt is Akkelien Zijlstra. Zij heeft hiermee een veelbelovend debuut gemaakt. Een van haar illustraties ziet u aan de voet van de pagina.

Hoe bestellen?

Bestellen van mijn boeken is mogelijk in de boekhandel, via bol.com en de websites van de genoemde uitgevers

www.ekklesia.nl; e-mail: info@ekklesia.nl 

www.boekencentrum.nl;

www.boekscout.nl

www.bol.com

www.libris.nl

www.kaleida.nl  

Alle boeken kunnen ook bij mij als schrijver besteld worden. Dat kan eenvoudig via de webshop, waar ook aanvullende informatie over de boeken te vinden is. Bij persoonlijk bestellen is signeren eenvoudig te regelen. Geeft u die wens even aan via de contactpagina.

 

Oranje cirkel uit 'Bevrijd door dans' - Lilly Scheffer
uit 'In rep en roer voor Rembrandt'- Akkelien Zijlstra