MiG-KiT

Taal van techniek

De taal van techniek lijkt in eerste instantie niet te passen bij de taal van poëzie en muziek. Het is een meer praktische taal. Toch heeft wetenschap & techniek al jaren mijn interesse. Het is de taal van onderzoekend en ontwerpend leren. Als directeur van basisschool Trifolium heb ik hier jaren op gefocust. Zo werd Trifolium een vindplaatsschool voor wetenschap & techniek.

Manuele Intelligentie Groep

In die periode, in 2007, ontstond de werkgroep MIG, de Manuele Intelligentie Groep. Hierin komen sinds die tijd vertegenwoordigers van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en bedrijfsleven bijeen om bij te dragen aan de herwaardering van de technische intelligentie. 

De Manuele Intelligentie Groep bloeit en groeit. Er zijn inmiddels 36 basisscholen als lid bij betrokken, alsmede vier scholen voor voortgezet onderwijs, vier schoolbesturen en vijftien bedrijven. Ik ben als operationeel teamlid nog steeds actief betrokken bij schoolbezoeken, netwerken en organiseren.

Wat doen wij?

Scholen die lid worden krijgen een leskist en een MIG-schildje. 

Bedrijfsbezoeken

Wij organiseren jaarlijks bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7. Zo'n 800 leerlingen gaan dan in kleine groepjes naar 70 bedrijven. Bizzliners van EBS zorgen voor het vervoer van school naar bedrijf. De leerlingen nemen interviewvragen mee en maken foto's of filmpjes, zodat zij op school later een beeldverslag kunnen maken.

Discovery Cup

Na de ronde bedrijfsbezoeken in het voorjaar start de wedstrijd om onze wisseltrofee de Discovery Cup. Scholen leveren powerpointpresentaties en/of filmpjes aan. Een jury van kerngroepleden van MIG wijst de winnaar aan. Begin juni wordt de Cup uitgereikt aan de winnende school. De winnaar van 2019 is oec basisschool Trifolium in Purmerend.

Promotie Event Techniek (PET)

Wij organiseren jaarlijks een grote techniekbeurs voor leerlingen van groep 6. Op 20 juni 2019  organiseerde MIG voor de derde keer dit grote techniekevent in sporthal De Beuk in Purmerend. Er kwamen 875 leerlingen van 27 basisscholen uit de regio Waterland. Bij 25 stands konden zij de zeven werelden van techniek ontdekken. Er was van alles te doen, van metselen tot taart-design, van robotica tot forensisch onderzoek, van Aikido tot bruggen bouwen, van houtbewerking tot chemische proefjes.

 

Dit event vond voor het eerst plaats op 11 april 2017. Daar deden 940 groep 6-leerlingen van basisscholen in Purmerend en Waterland aan mee. Die techniekbeurs was een groot succes en vroeg dus om een vervolg.

Presentaties

Regelmatig verzorgen collega Ans Gerritsen en ik presentaties en workshops om het project MiG-KiT onder de aandacht te brengen. Dat gebeurde o.a. in NEMO en bij de Techniekpact-conferentie. In februari 2017 waren we aanwezig op de Techniek Uitmarkt in Alkmaar.


In april 2018 stonden we op de Techniek-Uitmarkt in Alkmaar.

Promofilm

MIG heeft in november 2017 een film uitgebracht.  Meer info over MIG: www.migkit.nl 

MiG-the-Movie