Byzantijns zingen

Slavische koormuziek

Al zes jaar zingen wij met veel plezier in het Hoorns Byzantijns koor INDRIK. Frans als tenor, ik als alt. Sinds aug. '17 ben ik voorzitter van Indrik. Het koor zingt liederen uit de Slavische kerktraditie en Russische volksliederen, a capella en 4- tot 8-stemmig. Een hele uitdaging dus! 
 
 
De naam Indrik betekent eenhoorn. De eenhoorn is een oud symbool voor Christus. Ook komt de eenhoorn voor in het wapen van Hoorn.
 
Dirigent is Serge Latychev. Hij benadrukt het belang van een unisono koorklank. De intentie van de film 'As it is heaven' komt hier dichtbij.
 

De koorleden studeren thuis de muziek in met behulp van mp-3- en mus-bestanden. De afstemming vindt plaats tijdens de wekelijkse repetities. Deze worden gehouden in 'De Drie Tulpen', het pastoraal centrum van de Koepelkerk in Hoorn, een prachtige neogothische kerk vlakbij het Hoornse Hop. 

                 

Indrik heeft momenteel 26 leden. Er is altijd plaats voor nieuwe zangers. Meer informatie: www.indrik.nl 

Komende concerten / uitvoeringen:

23 juni, 15.00 u. - Witte Kerkje, Heiloo

31 augustus - opening iconenexpositie, Heiloo

17 november - Vrijheidskerk, Alkmaar

24 december, 21.00 u. - kerstnachtdienst, Corneliuskerk, Limmen

 

Projecten

Regelmatig zijn er ook projecten, waaraan projectleden kunnen meedoen. Vanaf februari 2019 concentreert Indrik zich op de Liturgia Domestica van Alexander Gretsjaninov. 

Het vorige project: Indrik en zusterkoor Bjerjozka hebben in het voorjaar van 2018 de Nederlandse premiere van de Liturgie voor Koor (2006) van Alfejev Hilarion uitgevoerd.

De projectconcerten werden in Egmond en Hoorn gegeven.

Muziek van Hilarion werd ook uitgevoerd, toen het Poolse koor Cappella Musicae Antiquae Orientalis in april-mei 2018 naar Noord-Holland kwam voor een korenuitwisseling met Indrik en Bjerjozka. In Alkmaar en Schagen zijn er op 29 april en 1 mei gezamenlijke concerten gegeven.

 

Poznan-reis

De eerste gezamenlijke buitenlandse reis van Indrik & Bjerjozka vond plaats in het najaar van 2018. De korenuitwisseling met het koor Cappella werd namelijk voortgezet in Polen. Indrik en Bjerjozka waren in Poznan van 20-24 september 2018. Wij gaven o.a. concerten in twee lycea en in een katholieke kerk.

 

Via onderstaande link is het Poolse koor te horen bij het zingen van Swaty Bozje:

https://youtu.be/_fRhnoQmxoo

 

Op 29 april waren Indrik & Bjerjozka met het Poolse koor Cappella in de Blije Mare in Alkmaar.

Op 1 mei werd hetzelfde concertprogramma uitgevoerd in de Grote Kerk in Schagen.

                                                                                                      foto: Dime Spijkerman

Overige uitvoeringen


Ons koor zingt regelmatig in kerkdiensten. Ook worden elk jaar een aantal concerten gegeven. Op 7 april 2019 hebben Indrik & Bjerjozka een paasconcert gegeven in de Abdijkerk van Egmond-Binnen. Voor het eerst werd de nieuwe koorkleding gedragen!

Op 27 januari 2019 heeft Indrik gezongen in de kerkdienst in Middenbeemster.

Op 6 januari gaven Indrik en Bjerjozka een winterconcert in de Blije Mare in Alkmaar.

Op 17 december 2017 heeft Indrik gezongen in de adventsviering van de Protestantse Gemeente Purmerend. In de Taborkerk klonken het bekende Ottsje Nash en Tebe Poem naast minder bekende liturgische gezangen, zoals uit de Liturgie voor koor van Alfejev Hilarion. De bijdrage van ons koor lokte hartverwarmende reacties van gemeenteleden uit. Fotograaf Liesbeth de Jong maakte onderstaande foto's.

 

Op 15 oktober 2017 heeft ons koor meegewerkt aan het Koepelconcert in Hoorn. Werken van Arvo Paert klonken naast de traditionele byzantijnse gezangen.

Op 7 juli 2017 heeft Indrik een concert gegeven in woonzorgcentrum Avondlicht in Hoorn.

 

Op 2 april 2017 heeft ons koor gezongen in Noord-Scharwoude, in de St. Jan de Doper kerk 

In de kerstnacht van 2016 zong Indrik in de prot. kerk van Hoogkarspel.

Op 23 november verzorgde het koor een concert in woonzorgcentrum Avondlicht in Hoorn. Uiteraard klonken daar ook veel kerstliederen.

Op 6 november 2016 zong Indrik in de Parkschouwburg, Hoorn, in een duo concert met Shantymen Kaap Hoorn. Een bijzondere combinatie van koren, maar de reacties waren lovend.

Op 18 september 2016 zong ons koor in de Petrus- en Pauluskerk in Den Helder bij een viering met een iconenexpositie van Ineke Pastoor.

 

  Een bijzonder optreden: kerstmorgen 2015 in de Thamerkerk in Uithoorn.

 

Het 10-jarig jubileum werd in oktober 2015 gevierd met een concert in de Lutherse kerk in Hoorn.

Foto's van eerdere optredens

Zevenhoven, Zuid-Holland

 

Meerwende, Badhoevedorp

 concert in Bodegraven, t.g.v. 25-jarig jubileum van onze dirigent

 

 St. Nicolaaskerk, Edam

r.k. kerk in Laren

Projecten

Indrik heeft twee keer meegewerkt aan een korenproject. Van het eerste project 'Liturgica Domestica' is een cd beschikbaar. In 2013 werkte het koor mee aan het project 'Russisch vuurwerk'. Dit was een samenwerking met het koor Bjerjozka en de Alkmaarse Brassband rond de Ouverture 1812 van Tsjaikovsky, gecomponeerd bij de overwinning van Napoleon.

 generale repetitie in Alkmaar